Painiottelu ilman painia – ja ottelua

By | tammikuu 16, 2011

Vuoden 2011 Tieteen päivien painimatolla yrityselämä ja sivistysyliopisto päätyivät hengettömään tasapeliin.

Helsingin yliopiston tammikuun puolivälissä vallannut Tieteen päivät on tieteen näyteikkuna kadunmiehelle. Se voisi olla myös näyttämö räväkälle akateemiselle debatille. Päivän painin avauksen lähtökohdat olivat kunnossa: aiheena tieteen hyödyllisyys, vastakkain EK:n innovaatiojohtaja, DI Timo Kekkonen ja Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Kari Raivio. Talouselämä vastaan yliopisto, raha vastaan sivistys.

Ensimmäinen erä alkaa. Raivio aloittaa väkevästi.
”Tiede halutaan valjastaa talouden vankkureiden veturiksi”, hän hämmästelee.
Tieteen hyötyjä ei voi laskea vain euroissa. Raivio kysyy, missä asuu se viisaus, jolla määritellään mihin tutkimukseen panostetaan, mihin ei. Tieteellisiä läpimurtoja on vaikea ennustaa.
”Rahoituksen kriteeriksi pitäisi riittää tutkimuksen korkea kansainvälinen taso.”
Kekkonen ei käy vastaiskuun. Tutkimuksen laatu kelpaa hänellekin rahoituskriteeriksi.
”Mutta silti on pakko tehdä valintoja. ”

Toinen erä, mattotuomari Markku Löytönen alustaa: ”Tutkimuksen huippuyksiköitä ei perusteta, ne syntyvät.”
Hän haastaa ottelijoita pohtimaan, miten yliopistot edistäisivät näiden kruununjalokivien syntyä.
Nyt on Raivion vuoro peesata. Karsintaa on pakko tehdä, eikä hyvältä näytä, ainakaan joululomalla läpi kahlattujen yliopistojen strategiapaperien perusteella.
”Muutamat yliopistot olivat sentään luetelleet vahvuusalueitaan”, hän puuskahtaa ja haukkuu varmemman vakuudeksi yliopistolla pitkään roikkuvat opiskelijat. Ja sen, että kauppatieteen tutkinnon voi suorittaa 11 suomalaisyliopistossa. Vähempikin riittäisi. Ranking-listoja tarvitaan.

Finaali alkaa. Kekkonen naljailee hyväntahtoisesti Raivion innovaatioyliopisto-termiä kritisoinutta yleisönosastokirjoitusta.
”Kyllä ne innovaatiot ovat ihan hyödyllisiä.”
Mutta yritysten pitää niitä synnyttää, ei yliopiston”, Raivio vastaa.

Timo Kekkonen ehtii vielä valittaa, miten pääoma kaihtaa riskejä. Mutta niin kaihtaa suomalainen akateeminen keskustelukin. Ei nuijinut sivistysyliopistolainen Raivio suurpääoman asiamies Kekkosta. Painiottelun sijasta nähtiin Tai Chi -näytös, jossa väisteltiin toisia kohteliaasti. Suomalaisen sivistyneistön paini on kovin hillittyä.


Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>