Uutta energiaa, osa 1

By | maaliskuu 28, 2011

Ei ydinvoimalle, ei vesivoimalle, ei turpeelle, ei hiilelle. Vaalien alla, Fukushima-uutisten siivittämänä moni ihmettelee, miten sitä energiaa oikein voi tuottaa. Katsotaanpa mitä uusiutuvaa energiaa kehittävillä insinööreillä on tarjota nykyisten tuotantomuotojen tilalle.

Yhdysvaltain Princetonissa toimiva startup-yritys Proterro on kerännyt 5 miljoonaa dollaria riskirahaa. Technology Review-verkkolehti kirjoitti yrityksen teknologiasta, jolla biopolttoaineiden tuotantoon tarvittavaa sokeria kasvatetaan paljon nykyistä edullisemmin.

Yrityksen kehittämä bioreaktori tarjoilee geneettisesti muunnelluille syanobakteereille (eli sinileville) vettä, hiilidioksidia, ravinteita ja auringonvaloa. Vastalahjaksi ne erittävät yhteyttämistuotteenaan valmista sakkaroosia eli tavallista ruokosokeria.

Proterron teknologia ei työllistä leikkuupuimureita. Syanobakteerit erittävät suoraan yhteyttämistuotettaan ruokosokeria. Kuva Proterro.

Syanobakteerit muuttavat auringon säteilyenergiaa biomassaan varastoiduksi kemialliseksi energiaksi paljon peltokasveja tehokkaammin. Peltokasvit on niitettävä, kuivattava, kuljetettava jalostamoon ja sokeri on erotettava muista kasvinosista. Vain sokeriruokotuotanto lämpimässä ilmanalassa on taloudellisesti kannattavaa. Peltoviljojen ja maissin jalostaminen biopolttoaineiksi edellyttää jo suuria tuotantotukia ja EU-direktiivejä, jotka velvoittavat valmistamaan osan polttoaineista uusiutuvista raaka-aineista.

Vaikka syanobakteerien hehtaarisadot ovat aivan eri hehtaarilta kuin peltokasvien, on Proterron teknologia sananmukaisesti riskisijoitus. Prototyyppibioreaktori toimii jo, mutta ratkaistavia ongelmia riittää. Bioreaktorin erittämästä sokerista ovat esimerkiksi kiinnostuneita viljelijän lisäksi lähes kaikki elolliset organismit. Miten kerätä sokeri ennen kuin se joutuu ns. parempiin suihin?


Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>