Ja vasemmistolaisin kokoomuslainen on…

By | huhtikuu 11, 2011

Kun kursorin vie pallon päälle, kartta näyttää ehdokkaan nimen.

Juha Törmänen teki kulttuuriteon: analyysityökalun HS:n julkistaman vaalikonedatan analysointiin.

”Aineiston analyysi antaa ymmärtää, että Suomen poliitikot ovat jakautuneet vahvasti kahden akselin suuntaan – toiseen, joka muistuttaa perinteistä vasemmisto-oikeisto-jaottelua, ja toiseen, joka erottelee vihreät ja RKP:n toiseen suuntaan ja perussuomalaiset ja Muutos 2011:n toiseen suuntaan”, Törmänen päätteli.

Hänen koodaamansa interaktiivisen kartan pistejoukko edustaa HS:n vaalikoneen täyttäneiden eduskuntavaaliehdokkaiden vastauksia: mitä lähempänä pisteet ovat toisiaan, sitä samankaltaisempia kyseisten ehdokkaiden vastaukset ovat.

Oikeistolaisimmat vastaukset ovat myös kartalla eniten oikealla, liberaaleimmat taas ylimpänä. Katsotaanpa Helsingin vaalipiiriä. Liberaalein ehdokas on Emma Kari, Vihr, konservatiivisin Jari Hämäläinen, Itsenäisyyspuolue. Vasemmistolaisin on Mikko Korhonen, ylivoimaisesti oikeistolaisimmin vaalikoneen täytti kaikkia ratikkapysäkkejä koristava Wille Rydman.

Moni ehdokas näyttää vastaustensa perusteella olevan väärässä puolueessa. Helsingin oikeistolaisin keskustalainen Mika Rossi (”Yksityisautoja tarvitaan”) on keskellä kokoomuslaisten parvea. Matti Niemi, SDP, kelpaa liberaaliudessaan esikuvaksi vihreille, Thomas Wallgren, SDP, taas on vastaustensa perusteella vasemmistoliittolaisten aatetoveri.

Kokoomuksen puisto-osastoksi tituleerattu Vihreät ei sitä tilasto-analyysin perusteella ole: keskivertovihreä on huomattavasti prototyyppikokoomuslaisesta vasemmalle yläviistoon, siihen arvoliberaaliin suuntaan. Pientä päällekkäisyyttä niilläkin esiintyy: esimerkiksi Osmo Soininvaaran, Vihr, piste on Sari Sarkomaasta, Kok, oikealle.


1 Comment

Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>