Vaalijärjestelmä suosi demareita, kokoomusta ja keskustaa

By | huhtikuu 21, 2011

Miten paikat olisi jaettu, jos vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalitapa olisi ollut käytössä jo näissä vaaleissa? Lakiesityksen mukaan puolueiden paikkamäärä määräytyy vastaisuudessa valtakunnallisen ääniosuuden mukaan, ei vaalipiireittäin. Uudistuksen on tarkoitus jakaa paikat nykyistä paremmin äänestystulosta noudattaen. Unto Hämäläisen blogissa on hyvä selostus uudistuksesta. Nykyisen eduskunnan jo hyväksymä laki jäi lepäämään yli vaalien.

”Vanhat” suuret puolueet hyötyivät nykyisestä vaalitavasta. Kärsijöitä olivat Vihreät, Vasemmistoliitto ja KD.

Nykyjärjestelmässä pienemmät puolueet eivät saa sitä edustajamäärää, mikä niille valtakunnallisen tuloksen perusteella kuuluisi. Kainuun Sanomien laskelman perusteella laki toimisi juuri niinkuin oli tarkoituskin: paikat jaettaisiin täsmälleen valtakunnallisen ääniosuuden perusteella. Nyt kokoomus sai kaksi ja demerit kolme paikkaa enemmän kuin niiden ääniosuus olisi edellyttänyt. Keskustan murheen alho olisi ollut nykyistäkin syvempi: uusi vaalijärjestelmä olisi merkinnyt kolmen paikan menetystä. Perussuomalaisille molemmat vaalitavat olisivat tuottaneet saman tuloksen, 39 kansanedustajaa.

Hyötyjiä ovat pienemmät puolueet: Vihreät +5 paikkaa, KD ja Vasemmistoliitto +2 paikkaa molemmat. Viimeisten paikkojen jako olisi monissa vaalipiireissä mennyt uusiksi. Kainuun Sanomat laski, että esimerkiksi Pirkanmaalla kokoomuksen Harri Jaskarin paikan olisi saanut vihreiden Anna-Kaisa Heinämäki. Hämeessä demarien Jouko Skinnarin olisi korvannut vihreiden Kirsi Ojansuu.

Näillä näkymin uudistus tulee voimaan 2015 eduskuntavaaleihin. Uusi vaalilaki säädetään perustuslain järjetyksessä, joten se tarvitsee 2/3 enemmistön kahdelta peräkkäiseltä eduskunnalta. Toinen kysymys on, meneekö se läpi työnsä aloittavassa eduskunnassa.


2 Comments

Tapani Särkkä on 21.4.2011 at 14:15.

Eli vihreillä petti itse asiassa Kehä III:n takaisen Suomen vaalityö ja äänestäjät.

Vastaa

petja on 21.4.2011 at 14:50.

Huono tuuri on aika hyvä selittäjä, vaalipiirien viimeisten paikkojen jaossa ei ollut onni myötä. Mutta tää nykyinen vaalijärjestelmä takaa sen, että mitä isompi puolue, sen parempi tuuri, keskimäärin.

Vastaa

Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>