NASAn avaruus-BB: parempaa katseltavaa

By | toukokuu 25, 2011

Kesäkuun ensimmäinen päivä tämä on ohi, kahden viikon 24/7-avaruuslentoshow suorana lähetyksenä.

NASA TV tuuttaa toiseksi viimeisen avaruussukkulalennon suorana HD-lähetyksenä maailmalle. 18.5.2011 avaruusaseman kantajengi toivotti lennon johtaja Mark Kellyn tervetulleeksi ISS:lle.

NASAn tuottama avaruus-BB on täydellinen vastakohta maanpäälliselle Big Brotherille. Ei olutlaatikoita, saunabileitä eikä peiton alla piilottelevia pareja, vaan tarkka minuuttiohjelma, avaruuskävelyjä ja muita avaruusaskareita. Ja mikä kohteliaisuus. Houstonin valvomo esittää pyyntöjä kohteliain sanankääntein 400 kilometrin korkeudessa 27 000 kilometrin tuntinopeudella maatakiertävän International Space Stationin (ISS) ulkopuolella työskenteleville astronauteille. Andrew Feustel ja Mike Fincke ovat asentaneen jo kuuden tunnin ajan tietoliikenne- ja sähkökaapeleita, kun isoveli pyytää kuvaamaan jälkeä kypäräkameralla. Ei valitusta, vain kohtelias kiitos, ja pian valvomo ja tuhannet livelähetystä seuraavat avaruusfriikit voivat itse tarkastaa työnjäljen. Vielä ennen ilmalukon sulkeutumista kaksikko kiittää vuolaasti viimeisellä lennollaan olevan Endeavour-sukkulan tiimiä ja Houstonia erinomaisesta työstä.

Lennon STS-134 sukkulamiehistö toi avaruusasemalle AMS-02-spektrometrin (Alpha Magnetic Spectromete), varaosia tietoliikenneantenneihin ja kaasutankin. AMS mittaa avaruuden suurienergisiä kosmisia hiukkasia. Se etsii maailmankaikkeuden syntyajoilta peräisin olevaa antimateriaa sekä todisteita pimeästä aineesta.

Avaruussukkula Endeavourille avaruuslento jää viimeiseksi. Atlantis lentää vielä kerran ISS:lle heinäkuussa 2011. STS-135 -lento on koko avaruussukkulaohjelman viimeinen. Sen jälkeen ISS-avaruusaseman huolto ja henkilökuljetukset hoituvat venäläisrakettien tehtäväksi.

25.5.2011 tuli kuluneeksi 50 vuotta John F. Kennedyn historiallisesta puheesta kongressille. ”… to achieving the goal before this decade is out, of landing a man on a moon, and returning him safely to the Earth…


Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>