Miksi iPhone-puhelu katkeaa ja muita tekniikan ihmeitä

By | kesäkuu 17, 2011

Tutkija Jari Holopainen testaa antennin suuntakuviota kaiuttomassa huoneessa.

Olen kirjoittanut reilun vuoden väitösjuttusarjaa tuoreista tekniikan alan väitöskirjoista. Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien järjestölehti TEKin julkaisema juttusarja on tiedetoimittajan työn parasta antia: työstään innostuneita tutkijoita ja teknologiaa, joka ilmestyy kauppojen hyllyille ehkä kymmenen vuoden kuluttua. Uusimmassa jutussa antennitutkija Jari Holopainen selvittää, mikä oli se Applen suunnittelumoka, joka pätkii uuden iPhone 4:n puheluita.

Olen tähän mennessä jututtanut sarjaa varten 14 eri yliopistoista väitellyttä, kaikki aivan mahtavia tyyppejä. Maailmanparannushenkeä löytyy. Insinöörejä haukutaan ympäristön pilaajiksi – ja aivan aiheetta. Tällä otoksella tutkimusaiheistakin voi jo päätellä jotain. Esimerkiksi aurinkoenergia taitaa olla väkevästi tulossa.

Aalto-yliopiston tutkija Minna Toivola tutki väitöskirjassaan, miten rakennusten peltikatto voitaisiin valjastaa ilmaisen energian tuotantoon päällystämällä se Millennium-palkituilla kolmannen sukupolven aurinkokennoilla.

Aurinkokennojen parissa työskentelevät myös TTY:n tutkijat. He rakentavat sähköä tuottavia aurinkokennoja polymeerimuoveista, jotka tunnetaan paremmin eristeinä. Kemisti Kalle Lintinen keksi miten polymeerimuovin valmistusprosessi saadaan käyntiin kuin itsestään, auringonvalon avulla.

Joukkoon mahtuu myös ihmeellisiä uratarinoita. Oulussa optoelektroniikasta väitellyt Hanna Haverinen pestautui Saudi-Arabiaan pystyttämään maailman johtavaa aurinkoenergian tutkimuskeskusta. Kampuksella pitää pukeutua mustaan kaapuun, mutta saudimiesten johtaminen ei ole ole osoittautunut ongelmaksi.

Jos nämä tyypit eivät pelasta maailmaa, niin kuka sitten?


Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>